Stále poměrně kožený wake up v 8:00. K snídani opět šunka+vejce a mandarinkový juice (orange juice zde moc nefrčí). Sluneční ráno nás naladilo na dobrodružnou notu a my se rozhodli využít místní MHD. Zakoupili jsme si místní
T-Money card (obdoba OpenCard), která se téměř rovná běžné platební kartě. Čekala nás cesta k městečku Suwon cca 30km od Seoulu. Zde leží pevnost
Hwaseong, jedna z korejských památek zapsané do dědictví UNESCO. Cesta nám trvala něco přes hodinu a poměrně jsme si užili ranní nízké teploty okolo 2 stupňů. Využili jsme téměř vše co se dalo metro, vlak a autobus.
|
Metro je trochu komplexnejší než v Praze |
Obzvláště pak cesta autobusem stála za to. Řidič měl asi něco s nohou, protože každé dobrždění bylo velkym adrenalinem (ale vždy mu to vyšlo). Obecně většina místních řidičů by v Praze asi moc dlouho nepřežila. Kolem 12. hodiny jsme konečně dorazili do městečka a začali hledat místo k obědu. A nic, všechno zavřeno a to co bylo otevřeno vonělo hodně nevábně. Nakonec nezbylo než naplnit břicha v lokálním fast foodu
Burger Lotz.
Po nekvalitní stravě přišla na řadu pevnost, respektive procházka podél jejích hradeb a návštěva několika objektů uvnitř např. Budha, socha císaře nebo cvičiště pro důchodce.
|
Budha |
|
King Jeongjo the Great |
Po pěší zóně jsme došli až k hlavní bráně (rozuměj dominantě Suwonu), která byla samozřejmě v rekonstrukci a tak nezbylo než chytnout taxi a jet zpět do Seoulu. Osud nám, ale přál a my narazili na taxikáře Paula. Ten nás po cestě zpět upozornil, že jsme zcela minuli podstatnou část hradeb včetně několika bran a vzal nás zpět do centra. Návrat stál za to, bohužel to odnesl Jirka. Paul totiž pravděpodobně usoudil, že má u Jirky šanci (ano Jiří seděl vedle řidiče) a tak bylo v taxíku směrem zpět do Seoul dost teplo.
Nakonec jsme ale všichni cestu přežili (včetně Jirky) a jako bod návratu jsme zvolili
Building 63, nejvyšší budovu Seoulu. Prošli jsme si
aquarium s latchtany, tučnáky, pelikány a dalšími zvířátky a zamířili do francouzské restaurace
Walking in the Cloud pojíst nějaké korýše.
|
Ze zdola |
|
Ze zhora |
Večeře byla vynikající, nicméně obsluha tragická. V top Seoul restauraci jsme nedostali ochutnat víno, nikdo nemluvil anglicky (stali jsme se postrachem obsluhy), nikdo nechápal proč chceme brambory atd. Naštěstí vše dohnal kuchař.
|
Předkrm |
|
Hlavní pokrm, jeho bráchu jsme měli v polévce |
Po večeři jsme ještě zaskočili nakoupit do sámošky pod hotel, abychom měli co zhltnout k snídani (hotelovou jsme nestíhali). A ejhle překvapení korejci asi neznají/nejí šunku, v obchodě byla k dostání jen tučná slanina o salámu ani nemluvě, hold uzeniny tady moc nejedou. Dohnali jsme to banány, večer přebalili do cestovního a rychle usnuli.
Žádné komentáře:
Okomentovat